joi, 27 septembrie 2012

Iubibili, dar foarte pedepsibili

Acest articol superb este scris de o scriitoare care îmi place enorm, Simona Catrina.
Poftiți de vă delectați:


Zilele astea, pe Facebook, în pieţe şi-n parcările cu plată e la modă să te iei violent de noua piesă a lui Dan Teodorescu (trupa Taxi), „Eşti iubibilă". Unii chiar se fac că nu pricep şi spun că nţţţţ.... ce tâmpenie, băi, frate, cuvântul iubibilă nici nu există-n dicţionar, mânca-ţ-aş!

Oameni care nici nu ştiu să caute-n DEX-ul online, nu mai zic de ăla tipărit, urlă acum pe uliţă că Taxi comite un act antigramatical şi de-aia o să ajungem noi mizeria Europei, vorba monsieur-ilor din Franţa, fiindcă nu ştim să ne exprimăm.
Într-o zi, mai demult, mă uitam cum un băiat de liceu, aflat - probabil printr-o eroare de GPS - la Biblioteca Universitară, căuta de zor cuvântul „sardonic" în dicţionarul tipărit - îl auzisem vorbind cu colegul lui despre asta, eram la doi metri de ei. Au căutat amândoi de le-au explodat ochii. Deveniseră foarte nervoşi, nu găseau litera S, fiindcă, din motive învăluite în mister, o căutau după litera T, acolo unde credeau ei că locuieşte ea.

Aş putea povesti faze de-astea pe tarlaua a pagini întregi, dar cum ăsta nu e ziarul mamei mele, revin la ideea iniţială. Acum, e vremea recoltei şi-a batjocoririi unor piese simpatice. Dan Teodorescu e un tip foarte isteţ, de felul lui. Ca să mă exprim mai concludent, de câte ori am discutat cu el, ­m-am simţit oleacă mai proastă, ceea ce spune destul.

N-am nimic împotriva celor care critică muzica lui Dan, aş vrea să fiu bine înţeleasă. Eu m-am luat des de Hruşcă, de exemplu, deşi îl cunosc personal, nu vă spun câte blesteme mi-am găsit la uşă, cu acea spectaculoasă ocazie. Cum să mă iau de artistul nostru naţional?! Ştiu şi eu ce e ironia, ce e satira, ce e gluma. Doar că unii sunt excesiv de porniţi şi serioşi, adică am văzut acea vehemenţă pe care n-o transpiră nimeni la hituri mediocre, dimpotrivă.  
Există însă şi cronici încruntate care-mi plac. Fiindcă sunt scrise bine, cu umor, cu argument care, chiar dacă sunt subiective, sunt mişto de tot. De exemplu, citez acum cu drag din jurnalistul Julius Constantinescu, bun prieten de altfel, care a scris pe site-ul lui, dailycotcodac.ro:

„Există oameni care reuşesc să producă note muzicale şi când vorbesc normal (de pildă, ardelenii, când încearcă să-ţi explice pe unde vine o stradă, sau pisi, când îşi ţuguie buzele: «iubiii, aşa-i ce bine-mi viiin?»). Dan Teodorescu face parte însă din acea categorie de oameni care nu reuşesc să scoată o notă muzicală nici măcar atunci când cântă - pe lângă el, chiar şi Florin Chilian, Ada Milea sau solistul de la Fără Zahăr par nişte canari minunaţi. (...) Cum reuşesc, totuşi, băieţii ăştia să compună piese atât de proaste? În primul rând, presupun că se scriu versurile. Ceva uşor, să poată fi memorate cu uşurinţă şi de corporatişti (nu, nu chiar atât de tâmpite ca versurile lui Ştefan Bănică Jr, dar pe-acolo), cu vagi urme de umor - hipsterii sunt topiţi după versurile cu vagi urme de umor. Muzica e mai puţin importantă, gâjâie maestrul ceva, cu aerul ăla al lui mucalit. Apoi - de fapt, asta e cel mai important - se cooptează nişte tipi cool, gen Andi Moisescu, Cabral, Smiley, Ianţu, Leonard Doroftei (deci, chiar era nevoie de versuri uşor de memorat), Răzvan Fodor sau băiatul ăla de la ProTV al cărui nume nu-l vom şti niciodată, să joace în videoclipul piesei. Reţeta e simplă: Cabral o să scrie pe blog, Moisescu o să dea un tweet, un tabloid va pomeni că Răduleasca şi Oţil apar în noul videoclip al trupei Taxi, şi uite-aşa ajunge piesa pe facebook, share-uită din cubicle în cubicle până ce ţie, om zdravăn la cap, începe să ţi se facă dor de-un Alifantis ca de mama".

O singură îngrijorare am: acum, şefii mei de la „Adevărul" or să mă mustre în şedinţă, or să spună că am citat pasaje întregi din Julius fiindcă mi-a fost lene să-mi scriu singură articolul.

Videoclipul celor de la Taxi, daca nu ați apucat încă să-l memorați, îl puteți vedea aici.

vineri, 21 septembrie 2012

Invitatie la concert

Filarmonica de Stat „Transilvania” are placerea de a va invita astazi, 21 septembrie,  la Concertul Simfonic sustinut de Orchestra Simfonica alaturi de solistii Ana Török si Zsolt Török, sub bagheta dirijorului PAUL MANN (Anglia).
Concertul de deschidere a stagiunii 2012-2013 se va desfasura la Casa Universitarilor, Sala Auditorium Maximum, noua sala de concerte a Filarmonicii de Stat.
“Începem noua stagiune cu mai mult decât o simpla emotie de toamna. Dupa ani lungi, ne întoarcem – deloc risipitori, ci cumsecade – în locul unde ne-ati ascultat câteva decade. Din 21 septembrie, va asteptam la Casa Universitarilor, cu voie buna-n glas si energie în instrumente”
Pret intrare: 10 / 20 lei

Concert vocal-simfonic
Corul si Orchestra Simfonica a Filarmonicii de Stat „Transilvania”
Dirijor: Paul Mann (Anglia)
Solisti: Ana Török / Zsolt Török
Program:
Brahms – Dublu Concert pentru vioara, violoncel si orchestra
Dvorak – Simfonia a 6-a

Copiii si tatii lor

Să îmbinăm copilul cu plăcutul!
Simona Tache Vs Mihai Radu


Cînd o femeie rămîne însărcinată spune că nu şi-ar dori nimic mai mult pe lume decît ca acel copil, dacă e băiat, să semene cu tine. Cînd zice asta, evident, nu te gîndeşti că-şi doreşte să nască un bebeluş de 1,90 m şi cu barbă, ci că s-a referit la trăsături de caracter, personalitate şi altele din seria asta.
Toate bune, se naşte copilul, e băiat şi tu abia aştepţi ziua în care acel copil va semăna cu tine, ca să fie mă-sa fericită.
Nu trec nici două zile de la naştere că bebeluşul vomită. Ta-ta-ta-tam! Iată, leit taică-su. Singura deosebire e că plodul, neştiind să vorbească, nu se jură că nu le mai amestecă sau că nu mai bagă atîta în el fără să mănînce înainte. Apoi, asemănările se ţin lanţ: cel puţin pînă pe la doi ani vorbeşti cu el şi nu înţelege nimic, lasă totul împrăştiat prin casă şi se uită la mă-sa ca la o nebună cînd începe să-i interzică chestii.
Anii trec şi, exact cînd eşti aproape hotărît să renunţi la testul de paternitate, asemănările fiind într-adevăr izbitoare, îţi dai seama că femeia de lîngă tine, cea care voia ca tu şi copilul ei să semănaţi ca două picături de bere, nu te cunoaşte deloc. Te prinzi în momentul în care vezi că acelui copil i se pregăteşte un viitor extrem de dubios. Spre exemplu, o auzi destăinuindu-i-se unei prietene:
– Ah, de-abia aştept să crească! O să-l dau la pian, la înot, o să facă baschet!… Sper să aibă vreme şi să nu-i ocupe latina şi şahul tot timpul.
Frate, fix profilul tău de om, dacă ai fi exact ce nu eşti. Deci dacă ai fi opusul tău, cam aşa ai arăta: un pianist înotător care, în timpul liber, joacă baschet şi – de ce nu? – seara îi ajută pe oamenii străzii să-şi refacă viaţa sau o arde cu pensionarii în Cişmigiu, la un şah.
Fetele lui tata
Nu mai suporţi să amestece bere cu vin sau să bage în el fără număr, fără să fi mâncat înainte? Nu mai vrei să vezi şosete aruncate peste tot şi nici să zugrăviţi toată casa, după fiecare sendviş pe care şi-l face singur? OK, atunci fă-i o fetiţă.
Tot ceea ce un bărbat le-a refuzat tuturor femeilor din viaţa lui, începând cu maică-sa şi terminând cu nevastă-sa, nu-i va refuza unei drăcoaice mici care îl va striga „tata“.
Învaţ-o de mică să zică „Tata, nu le mai amesteca“ şi „Tata, du gunoiul“, iar, când mai creşte, upgradeaz-o la „Tata, dă-i lu’ mami cardul tău, să mergem împreună la cumpărături, că au băgat ăştia colecţia de toamnă“, „Tata, nu fi nesimţit, du-o şi tu pe mami într-un week-end romantic la Paris“ şi „Tati, începând de mâine, se mută bunica la noi. Nu, nu mama ta, mama lu’ mami“.
A fost complet insensibil şi, în tinereţea voastră, a refuzat să te plimbe romantic prin parc? Nu-i nimic, de-a­cuma o să stea zi lumină în parc, târând-o cu tricicleta pe adevărata femeie a vieţii lui. Şi o să mute de pe canalul cu meciul pe canalul pe care are prinţesa de văzut nişte desene.
Iar dacă eşti foarte, foarte, foarte supărată pe el, mai fă-i încă o fetiţă. Nimic nu se compară cu traiul pe care o să-l aibă el cu trei creaturi feminine în casă. Gândeşte-te numai la câte clămiţe, rochiţe şi fundiţe roz o să-i vadă ochii, într-o primă fază…
Cât despre faptul că, în tinereţea lui, a încercat să facă sex cu toate femeile pe care le-a întâlnit, în afară de mai­că-sa, aşteaptă doar să crească un pic „fetele lu’ tata“. O să-l vezi ţinându-se, ca un nebun, c-un aruncător de grenade după ele, ca să fie sigur că nu le va atinge nimeni.
 

Acest articol nu trebuie sa va sperie, viata alaturi de copii nu e chiar atat de transanta si, cu siguranta, nu toti tatii sunt bautori de bere.

vineri, 14 septembrie 2012

Ziua Crucii

Crucea este poarta tainelor. Sf. Isac Sirul.
Crucea este puterea lui Hristos care, asumată de noi, poate transforma lumea în paradis. Dumitru Staniloae.

TIMAF la Cluj

 Transylvania International Music&Art Festival își deschide porțile pentru toți cei interesați de domeniul artistic. 
Cu mai puțin de o lună înainte de marele debut TiMAF, organizatorii dau startul înscrierilor pentru competițiile realizate pe toate cele 13 direcții(muzică, dans, film, fotografie arte plastice, teatru, arte decorative și design, arhitectură, street arts, arte marțiale, publicitate, literatură) bazate pe toate cele 5 simțuri (taste, feel, scent, listen, view). În funcție de înclinația spre o anumită artă, tinerii artiști pot să opteze pentru unul din concursurile existente și prezentate pe site-ul www.timaf.com și să se înscrie în cursa pentru 3000$. Ediția din acest an va permite unei arii largi de talente să se înscrie în competiție și să transforme Clujul într-un punct cultural de bază pentru scena artistică a festivalurilor internaționale. Participanții vor avea șansa de a se înscrie într-un eveniment de amploare în care oportunitatea de promovare este una foarte mare.
Talentul, fie el înăscut sau crescut treptat, trebuie expus. De aceea Transylvania International Music&Art Festival va oferi oportunitatea publicului larg de a-și prezenta pasiunea pentru o anumită artă în fața unui public generos și nu în ultimul rând, în fața unui juriu de specialitate.
În acest an, TiMAF va plasa în Inima Transilvaniei scena artelor. Aceasta va fi dedicată exclusiv celor cu spirit competitiv care se vor înscrie în concurs pentru câștigarea marelui premiu de 3000$.
Astfel, fiecare concurent va putea să participe la un eveniment de promovare a culturii în toate formele ei și în același timp să se înscrie în cursa pentru primul loc, care aduce cu sine și diferite premii atractive. TiMAF îi așteaptă pe toți cei interesați de domeniul artistic să acceseze site-ul oficial www.timaf.com și să-și aleagă competiția. Doritorii vor putea face acest lucru până la data de 30 Septembrie când perioada alocată înscrierilor se va termina.
Lupta pentru marele premiu va debuta în forță cu o competiție muzicală pe genuri, urmând a fi continuată pe toate cele 13 tărâmuri artistice precum cel culinar, teatral, literar sau coregrafic.

Septemberfest la Cluj

Clujul va fi gazda celei de-a XIV-a editii a festivalului Septemberfest. Evenimentul va avea loc in perioada 28-30 septembrie, pe platoul Salii Sporturilor Horia Demian.
Pe langa petreceri, concerte , mici, bere si parcul de distractie, festivalul are noi atractii. Incepand din acest an se organizeaza o expozitie auto si un targ de amenajari interioare.
Programul artistic cuprinde SEPTEMBERFEST BAND ( coverband-ul oficial al festivalului ), CRBL ( vineri 29 sept ) , trupa ARTGOTICA ( spectacol cu foc ) , CONNECT-R ( sambata 30 septembrie ) , BERE GRATIS – concert de lansare album avand ca invitat pe maestrul GHEORGHE ZAMFIR.
De asemenea in 29 si 30 septembrie in cadrul evenimentului se va desfasura si Festivalul Jocului Fecioresc ( director Tiberiu Groza ) organizat de Centrul Judetean de Conservare a Culturii.
Programul este zilnic intre orele 10.00 si 23.00. Intrarea este libera.

luni, 3 septembrie 2012

Mă-ta are cratimă

 Un superb articol din Gandul care mi-a placut si despre care am gandit ca meritati sa-l cititi si voi.

Mă-ta are cratimă
de Cristian Tudor Popescu

Sutele de mii de tineri care au picat bacul în ultimii ani configurează o „bulă” socială cu un potenţial de proporţii al răului. Cea mai mare parte dintre nereuşiţi pur şi simplu n-au vrut să înveţe, fiind, potrivit propriilor declaraţii, prea ocupaţi cu distracţia. Literatura, gramatica, matematica sau istoria li se par acestor viitori cetăţeni de nădejde ai patriei noastre nişte aiureli, obositoare şi inutile.
Cultura nu mai reprezintă o valoare în societatea românească. A reprezentat, în comunism, fie ca instrument de propagandă,  fie ca formă de rezistenţă, fie ca modalitate de îmbunătăţire a omului în singurătatea nopţii totalitare. În postcomunismul românesc, cultura-propagandă şi cultura-rezistenţă practic au dispărut, iar acum cultura sufletului bun a ajuns în faza descompunerii accelerate.
Cultura sufletului bun e dincolo de acel pragmatic şi imediat „ai carte, ai parte”.
Cineva care l-a citit cu adevărat pe Eminescu, un spectator al pieselor lui Shakespeare şi Caragiale, un cunoscător al lui Don Quijote şi al Ţiganiadei lui Budai-Deleanu, un om care a ascultat măcar o dată în viaţă Mozart, Verdi sau Bach nu are doar o minte mobilată.
Geometria, structurile algebrice, limita, asimptota, derivata nu dezvoltă doar capacitatea de a raţiona.
A înţelege principiile mecanicii şi termodinamicii înseamnă mai mult decât a şti cum funcţionează un motor şi cum se învârte Universul.
O minte cultivată înrâureşte sufletul. Cel ce cunoaşte, adunătorul de bunuri simbolice, e mai departe de a fi un om rău, dăunător celorlalţi – excepţiile, unele monstruoase, confirmă această regulă de conversie a culturii în morală şi civilizaţie.
Omul atins de cultură ajunge mult mai greu intolerant, xenofob, rasist, fan al dictaturii sau anarhiei – toate, întruchipări ale sufletului rău.
Câteva versuri citite sau auzite cândva îl pot face, subconştient, să şovăie înainte de a-şi lovi soţia sau copilul.
Marea muzică şi studiul istoriei pot să-l influenţeze în a fi mai atent cu semenii, în a refuza să judece şi să denigreze doar din auzite, îi dau puterea de a înţelege şi ce nu-i convine sau nu-l interesează direct.
Cunoaşterea  gramaticii  îl  poate  opri  de la a scrie sau rosti o înjurătură – „Mă-ta are cratimă”, zice o melodie făcută de tineri.
Liserupiştii de cultură generală vor fi nu numai ignari, dar şi egoişti, nepăsători, abrutizaţi, mârlani.  Ţoape cu laptoape, ticăloşi lipsiţi de exerciţiul respectului şi admiraţiei,  fără onoare, bun-simţ şi bună-credinţă.
Generaţiile lor vor da ţării mai mult locuitori, mai puţin cetăţeni şi mult mai puţin oameni.
Şi toţi aceştia vor vota şi vor fi aleşi.

 

a venit toamna

A venit toamna, acopera-mi inima cu ceva
Cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta.


Va doresc sa aveti o toamna calda si frumoasa.
mai multe despre aventurile noastre de la inceputul toamnei puteti citi aici.

Va imbratisez cu drag!