miercuri, 24 octombrie 2012

Terapie pentru memorie si invatare



Terapie pentru memorie si invatare
In ultimii ani, a devenit un obicei ascultarea de catre elevi si studenti, in permanenta, in surdina, chiar si in somn, a muzicii compuse de Mozart, in credinta ca acest lucru imbunatateste capacitatea de memorare, atentia, performantele scolare. De altfel, o cunoscuta companie americana recomanda bebelusilor inca din primele zile „Baby Mozart”, ajutand copiii sa asocieze muzica cu primele notiuni din viata – culori, senzatii, stari afective. Studiile efectuate pe acesti copii arata ca bebelusii pro-Mozart sunt mai putin plangaciosi, mai receptivi, sociabili, optimisti, iar mai tarziu, asimileaza mai repede limbile straine si au o buna ureche muzicala.
Studiile despre impactul muzicii asupra organismului uman sunt din ce in ce mai elaborate si scot in evidenta faptul ca expunerea inca din frageda copilarie la sunete creste memoria si capacitatea de invatare la copii. Un grup de cercetatori canadieni de la Universitatea McMaster a observat in paralel doua grupuri de copii cu varste intre 4 si 6 ani. Primul grup a facut lectii de muzica timp de un an, al doilea grup nu a urmat nici un fel de curs de muzica. Testele facute pe cele doua grupuri de copii la finalul studiului au demonstrat faptul ca micutii care au urmat lectiile de muzica si-au dezvoltat o capacitate mai mare de a retine diverse lucruri si de a jongla mai usor cu notiuni simple de matematica. Un alt studiu efectuat pe un grup de 12 copii a urmarit activitatea cerebrala in timpul expunerii la doua tipuri de sunete: unul de vioara si unul fara nici un fel de semnificatie. Cercetatorii au observat o crestere in intensitate a activitatii cerebrale la copiii care au fost expusi la sunetul viorii. Dr. Takako Fujioka, de la Institutul de cercetari Baycrest's Rotman, unul dintre autorii studiului, sustine introducerea muzicii in programele de educatie la prescolari si la scolari, datorita stimularii dezvoltarii capacitatilor cognitive la copii.
Sursa: www.csid.ro

Muzica este o parte din viata noastra. Fie ca ne place, fie ca nu. Dar pentru copil, ea are un rol foarte important. De aceea, trebuie sa fim foarte atenti cu ce muzica obisnuim copilul.
Ritmul cel mai ridicat de invatare este la varsta copilariei. Orice parinte si-ar dori un copil inteligent, dar inteligenta nu sta numai in datul genetic. Asa ca nu este surprinzator interesul parin­­­­­ti­­­lor pentru orice alt mijloc de a ajuta copilul sa se dezvolte din acest punct de vedere. Pe muzica pot fi invatate foarte multe din abilitatile, notiunile, conceptele necesare fiecarei grupe de varsta, prin prezentare interactiva (auz, vaz, miscare, reproducere).
Beneficiile muzicii (in special clasice) la varsta mică sunt foarte bine documentate stiintific:
  • Copiii care sunt expusi muzicii de calitate inca de foarte mici au scoruri mai mari la testele de inteligenta.
  • Utilizarea fundalului sonor de muzica clasica pe perioadele de invatare poate creste IQ-ul.
  • Copiii care iau lectii de muzica au sansa de a avea o memorie mai buna.
  • Exista o legatura intre gandirea spatiala si participarea la producerea muzicii (invatarea unui instrument muzical).
Sursa: www.babyonline.ro

Un comentariu:

Anonim spunea...

I do not even know how I stopped up right here,
however I assumed this submit was great. I don't realize who you might be but certainly you are going to a well-known blogger for those who aren't already.
Cheers!
Look at my website : know memes