vineri, 30 decembrie 2011

Marii disparuti ai anului 2011

Actori, cantareti, literati, inventatori, minti luminate din diferite domenii au parasit aceasta lume in anul pe care-l incheiem. Printre ei: Elizabeth Taylor, Gary Moore, Annie Girardot, Gunter Sachs, Amy Winehouse, Steve Jobs, Cesaria Evora si Vaclav Havel.

Ianuarie: Pete Postlethwaite, Bernd Eichinger, John Barry
2 ianuarie: Actorul britanic Pete Postlethwaite, nominalizat la premiile Oscar ("In numele tatalui"), a murit in Marea Britanie, la varsta de 64 de ani, din cauza unei maladii cronice.
24 ianuarie: Producatorul german Bernd Eichinger a murit in urma unei crize cardiace, la varsta de 61 de ani. Eichinger a produs filmele "Numele trandafirului", "Der Untergang", seria "Resident Evil" si franciza "Cei 4 Fantastici".
30 ianuarie: Compozitorul britanic de muzica de film John Barry, autorul coloanelor sonore a 11 filme din seria "James Bond", a decedat in urma unei crize cardiace, la varsta de 77 de ani. A mai compus muzica pentru "Born Free" (1966), "Departe de Africa" (1985), "Cel care danseaza cu lupii" (1990).

Februarie: Gary Moore, Annie Girardot
6 februarie: Legendarul chitarist rock Gary Moore a murit la varsta de 58 de ani, in somn, probabil din cauza unui atac de cord. Artistul este considerat unul dintre cei mai talentati chitaristi ai tuturor timpurilor.
28 februarie: Actrita Annie Girardot, figura emblematica a cinematografiei franceze a anilor 1970 - 1980, a murit la varsta de 79 de ani. Actrita suferea de mai multi ani de maladia Alzheimer, fapt facut public de familie in 2006. A fost recompensata cu premiul Cesar pentru rolurile din "Profesoara de pian", de Michael Haneke (2001), "Mizerabilii" (1995), "Docteur Françoise Gailland" (1976).

Martie: Joe Morello, Elizabeth Taylor
12 martie: Joe Morello, unul dintre cei mai renumiti tobosari din istoria muzicii jazz, a decedat la varsta de 82 de ani. Joe Morello a facut parte din celebrul Dave Brubeck Quartet.
23 martie: Actrita Elizabeth Taylor a murit la varsta de 79 de ani, din cauza unei insuficiente cardiace. Taylor, supranumita "diva cu ochi violeti", a fost recompensata cu doua premii Oscar, pentru "Butterfield 8" (1960) si "Cui ii e frica de Virginia Woolf?" (1966).

Aprilie: Sidney Lumet, Norio Ohga, Ernesto Sabato
9 aprilie: Legendarul cineast american Sidney Lumet, care a semnat regia unor filme clasice precum "12 oameni furiosi" si "Dupa-amiaza de caine", a murit la varsta de 86 de ani. Cineastul suferea de cancer limfatic.
29 aprilie: Norio Ohga, considerat "parintele CD-urilor" si fost director general al grupului Sony, a murit la 81 de ani.
30 aprilie: Scriitorul argentinian Ernesto Sabato, cunoscut pentru romanul "Tunelul", a murit la varsta de 99 de ani.

Mai: Gunter Sachs, Joseph Brooks, Huguette Clark
7 mai: Milionarul german Gunter Sachs s-a sinucis la varsta de 78 de ani. Fotograf, scriitor, cineast si filantrop, Gunter Sachs suferea de maladia Alzheimer.
22 mai: Compozitorul de muzica de film, scenaristul si regizorul Joseph Brooks - recompensat cu Oscar in 1977 - care urma sa fie judecat pentru violarea mai multor femei -, s-a sinucis la varsta de 73 de ani.
24 mai: Huguette Clark, o milionara americana excentrica si solitara, a murit la varsta de 104 ani, lasand in urma ei o avere de peste 500 de milioane de dolari si niciun mostenitor.

Iunie: Jack Kevorkian, Peter Falk
3 iunie: Jack Kevorkian, medicul american care a promovat conceptul de sinucidere asistata, pentru care a fost supranumit "Doctorul Moarte" (Dr. Death), a murit la varsta de 83 de ani.
23 iunie: Peter Falk, interpretul celebrului detectiv Columbo din serialul TV Otto von Habsburg 2omonim, a murit, la varsta de 83 de ani. Actorul suferea de mai multi ani de dementa si maladia Alzheimer.

Iulie: Otto von Habsburg, Jerry Ragovoy, Amy Winehouse, Michael Cacoyannis
4 iulie: Otto von Habsburg, mostenitorul ultimului imparat al Austro-Ungariei, a murit la varsta de 98 de ani.
13 iulie: Compozitorul american Jerry Ragovoy, care a creat cantece pentru nume mari din muzica internationala, precum The Rolling Stones, Janis Joplin si Elvis Presley, a murit la varsta de 80 de ani, in urma unui accident vascular cerebral.
23 iulie: Cantareata britanica Amy Winehouse a murit la varsta de 27 de ani, din cauza complicatiilor provocate de o dependenta de alcool.
25 iulie: Cineastul grec Michael Cacoyannis, regizorul filmului "Zorba Grecul", a murit la varsta de 89 de ani.

August: Charles "Bubba" Smith, Hélčne Rochas, Shammi Kapoor
3 august: Actorul american Charles "Bubba" Smith, cunoscut pentru rolul din seria "Academia de Politie", a murit la varsta de 66 de ani, din cauza unei supradoze de medicamente pentru slabit.
6 august: Hélčne Rochas, simbol al elegantei pariziene si fost director al casei de moda si parfumuri Rochas, pe care a condus-o de la moartea sotului, Marcel, in 1955, a murit la varsta de 84 de ani.
14 august: Actorul Shammi Kapoor, o figura legendara de la Bollywood, a murit la varsta de 79 de ani, din cauza unei insuficiente renale cronice.

Septembrie: Cliff Robertson, Wilson Greatbatch
10 septembrie: Actorul Cliff Robertson, premiat cu Oscar pentru rolul din "Charly" (1968) si star al francizei "Omul-paianjen", a murit la varsta de 88 de ani.
27 septembrie: Wilson Greatbatch, inventatorul stimulatorului cardiac implantabil, a murit la varsta de 92 de ani.

Octombrie
: Steve Jobs, John McCarthy
5 octombrie: Steve Jobs, cofondator al companiei Apple, a murit la varsta de 56 de ani, in urma unui cancer pancreatic.
24 octombrie: Savantul american John McCarthy, autorul conceptului si termenului de "inteligenta artificiala", a murit la varsta de 84 de ani, in California.

Noiembrie: Evelyn Lauder, Montserrat Figueras
12 noiembrie: Evelyn Lauder, creatoarea panglicii roz care simbolizeaza lupta contra cancerului mamar, a murit de cancer, la varsta de 75 de ani.
23 noiembrie: Soprana catalana Montserrat Figueras, al carei repertoriu a inclus multe opere datand dinainte de anul 1800, a murit la 69 de ani, din cauza unui cancer.

Decembrie: Christa Wolf, Cesaria Evora, Kim Jong-il, Vaclav Havel
1 decembrie: Scriitoarea Christa Wolf, considerata cea mai mare romanciera din fosta Germanie de Est, a murit la varsta de 82 de ani.
17 decembrie: Cantareata Cesaria Evora a murit la varsta de 70 de ani, din cauza unei insuficiente respiratorii si unui edem pulmonar.
17 decembrie: Liderul nord-coreean Kim Jong-il, care avea probleme de sanatate de mai multi ani, a murit la varsta de 69 de ani.
18 decembrie: Fostul presedinte ceh Vaclav Havel a decedat la varsta de 75 de ani. Artizan al "Revolutiei de catifea" anticomuniste din 1989 si presedinte al Cehoslovaciei apoi al Cehiei din 1989 pana in 2003, Vaclav Havel a murit in somn.
Dumnezeu sa-i odihneasca pe toti!

Niciun comentariu: