vineri, 8 decembrie 2017

O fantastica serie de Ana Rotea

   Mereu m-am intrebat la ce se refera oamenii cand zic ca au citit o "carte buna",  pentru ca fiecare are proriile preferinte, deci si aceasta definitie ramane diferita pentru fiecare dintre noi.
    Dar am descoperit o serie de " Dosare" scrise de Ana Rotea care este minunata și potrivita pentru toate vârstele și care cred ca pot fi numite "cărți foarte, foarte bune". Recent s-a lansat volumul patru " Dosarul Graffiti", o carte plina de suspans care pe mine m-a surprins plăcut.
    In aceasta serie e vorba despre 4 copii si un caine care au o echipa de detectivi, numita " Detectivii Aerieni" in care fiecare isi ia un nume de detectiv celebru, dar scris fix cum se aude. Asa devin Teo-Marlau, Ada-Gesicaflecer, Bobo-Bolumbo, fratele lui mai mic Bibi-Scupidu si cainele Sherlock devine Serloc.
     Un alt lucru foarte interesant este relatia lor cu scriitoarea. Ea este o vecina de-a lor care a fost angajata doar pentru ca nimeni altcineva nu vroia sa scrie cartea si pentru ca detectivii fusesera pedepsiti dupa aventura lor si nu aveau voie sa scrie la calculator. Ea (autoarea) este platita in dulciuri, chiar daca detectivii ii mananca dulciurilee cu pretextul ca este la regim si n-are voie zahar. Si detectivii comenteaza la scrierile ei ca in fragmentul "[MARLAU: Merge ca uns scrisul cartii, ce sa mai! BOLUMBO: Mai rezist cateva pagini si fac o cerere sa fiu eliminat ca personaj. AUTOAREA: N-am eu norocul asta!]", dar si o corecteaza " O fata a tipat. Sau poate Marlau. [MARLAU: O fata a tipat.]
     Un alt lucru care m-a fascinat a fost umorul cartii. Sunt atatea fragmente incat am putea petrece zile in sir povestindu-le. Eu am sa dau doar cateva: "Seful detectivilor si-a vazut scurta viata trecandu-i rapid prin fata ochilor si si-a zambit multumit de cate realizase, apoi a realizat cat de lunga ii era viata netraita si s-a zvarcolit in agonia neintamplarilor: atatea olimpiade la care nu mai participa, atatea premii pe care nu le va mai lua, atatea macarons pe care nu le va mai manca [BOLUMBO: Iata si niste avantaje, insa doar pentru silueta! SCUPIDU: Putem sa le mancam noi?]";  unele avandu-i ca personaje pe profesori :
"--In regula, sa incepem cu problemele ivite in cursul saptamanii, a spus dirigintele Radical, iar urgia s-a ridicat instant pana in tavan.
  --Ramona iar ne-a impins!
  --....dar e a treia oara ca-mi dispare creionul!
  --....si Misu copiaza dupa mine la testele recapitulative!
 --....apoi mi-au mancat pachetul!
 --....cand Bobo mi-a pus pamant in ghiozdab!
 --....iar manualul meu de romana e la Teo!
 --A zis tata sa-i dau o castana lui Georgi pentru ca si el mi-a dat mie!
 --....azi nu imi mai gasesc ghiozdanul!
 --Doamna de geografie m-a pedepsit ca vorbeam, dar nu EU vorbeam!
 --....si Marina m-a facut pe mine proasta!
 --....pentru  ca Vali mi-a mancat desenul!
 --Au ras cu totii de mine! Uaaaaa!
 --El e de vina!
 --Ea e de vina!
  --PEDEPSITI-L! PEDEPSITI-O! PEDEPSITI-I!
  Radical a scos fluierul. Asurziti de fluieratul prelung, in care Radical a investit aerul inspirat timp de zece secunde, s-au aşezat cu totii în bănci. In clipa aceea, usa s-a trantit de perete si directorul Diva a intrat agitat in clasa.
 --Pai se poate asa ceva, clasa a sasea?! a tipat el indignat. Va aud de la cancelarie! Ia sa pofteasca afara cel care a suflat in fluier!
 Toata clasa a izbugnit in rasete isterice, Diva l-a observat pe Radicat cu fluierul, Radical a privit nehotarat spre usa.
 --Sau nu! a revenit directorul asupra ordinului. Continuați, continuați, a mai spus el ieșind în graba din clasa.".
 Mai sunt multe, acestea fiind doar doua fragmente din a patra carte. Pentru mai multe întâmplări va indemn sa citiți și celelalte cărți. Va las lista cu titluri:

                  1) Dosarul Popcorn
                  2)Dosarul clopoteilor de Craciun
                  3) Dosarul unei vacante de groaza
                  4) Dosarul Graffiti

      Pentru ca suntem in perioada sarbatorilor va recomand "Dosarul clopoteilor de Craciun". Cartile se pot citi si separat ( de exemplu prima carte pe care am citit-o din serie a fost a III-a).
   
     Pana data viitoare, La revedere!

Un comentariu:

Ana Rotea spunea...

Felicitări pentru articol, draga mea, îmi place mult cum l-ai gândit. Ești o cititoare - scriitoare grozavă!