marți, 22 ianuarie 2013

Cele mai neobisnuite monede din lume


Forma general acceptată a monedelor lumii este cea circulară, dar cine spune că nu pot fi și altfel? În fapt, există numeroase state care, dintr-un motiv sau altul, au ales ca monedele oficiale să aibă o cu totul altă formă, decât cea clasică. Și cum nonconformismul poate da naștere la cele mai năstrușnice idei, vă prezentam o listă a celor mai ciudate monede ale lumii:
Monedele tridimensionale - Somalia
Da, știm, toate monedele sunt tridimensionale, dar nici o monedă, în afară de acestea, realizate în Somalia, nu au atâtea forme geometrice. Mi-o și imaginez pe cea piramidală, înțepându-mă prin buzunar...



Monede în formă de mașină, animale sălbatice, chitară sau motocicletă - Somalia
E vorba de monede în formă de automobil marca Lamborghini, chitară heavy metal Gibson Les Paul și de motociclete scumpe de curse. Designul, lucrătura și incrustațiile sunt excepționale.
Monede regnul animal – Somalia
Iată o altă serie originală de monede somaleze, inspirate din natura sălbatică. Observați că bizonul este, de fapt, o vacă deghizată, partea din spate a animalului trădând acest lucru. Toate reprezentările au o valoare artistică deosebită. Felicitări, Somalia!
 

Monede romboidale - Palau
Palau este o fostă colonie germană și aceste monede comemorează o serie de bătălii celebre din istoria Germaniei. Monedele suflate cu argint și viu colorate prezintă imagini ale unor cavaleri ce au luptat acum 200 de ani la Teutoburg și acum 600 de ani la Grunwald.



Moneda Concorde - Tristan da Cunha
Pentru a marca a 20-a aniversare a avionului Concorde în anul 2009, moneda suflată cu aur are inserată o bucățică din carcasa de aliaj de titan a celebrului avion.



Moneda cu miros de mare - Palau

Nu numai că are un design minunat, dar și miros. În momentul frecării, mica piesă de metal elimină un miros identic cu cel al oceanului.


Moneda cu perlă - Palau 
O altă monedă, rezultatul unor minți creatoare din Palau, pusă recent în circulație, are inserată o perlă minusculă, veritabilă, în metalul argintat.



Moneda cu cristal galben - Sierra Leone
Această monedă îl comemorează pe Joe Adamson, autorul romanului „Born Free”, reprezentând în centru pe leoaica Elsa, gravată în cristal galben. Este o piesă pe care și-ar dori-o orice pasionat al filmului cu același nume, premiat cu un Oscar.
Moneda din argint și cristal albastru - Teritoriul britanic al Oceanului Indian
Această monedă, cu o valoare de 2 lire sterline, înfățișează o broască țestoasă, captivă într-un cristal albastru, introdus într-un inel de argint. Se spune că broscuța e chiar o fosilă reală!

Moneda Pinguin de cristal - Georgia de Sud
Această monedă elegantă a fost confecționată de locuitorii Insulelor South Georgia și South Sandwich. Remarcați pinguinul de cristal din centru și mulțimea de pinguini jucăuși, în diferite ipostaze, de pe inelul de argint înconjurător.



Moneda prismă - Palau 
Credeați că imaginația celor din Palau s-a oprit aici? Ei bine, nu. O monedă interesantă reprezintă un fluture care, în momentul în care poziția monedei e schimbată, își schimbă culorile.

Moneda prismă Pasărea soarelui din Togo
Această monedă togoleză înfățișează o pasăre prismatică, încastrată în argint, care sclipește și-și schimbă culorile atunci când este mișcată la lumină. Dacă n-o hrănești și nu-i dai atenție regulat, va zbura pe o altă monedă, spun togolezii.

Moneda Jocurile Olimpice din Beijing - Insulele Cook
Această ciudată monedă de 5 dolari a fost emisă pentru a comemora Jocurile Olimpice din 2008. Ea înfățișează doi uriași jucând tenis peste Marele Zid Chinezesc și o pasăre gigantică pe fundal. Dacă chiar s-a întâmplat asta în timpul Olimpiadei, prefer să mă duc la Campionatul de Fotbal...


Moneda Campionatul Mondial de Fotbal
Pentru a comemora Cupa Mondială la Fotbal din 2006, desfășurată în Germania, Liberia a emis aceste monede gigant (6,35 cm în diametru), cu o valoare de 5 dolari, care înfățișează diverse situații din jocul de fotbal. Ca o ciudățenie, în moneda din dreapta, pe inelul exterior, sunt reprezentate niște gogoși, pe care liberienii le adoră...
Moneda Las Vegas - Palau
Și pentru că totul pare posibil în Palau, vă prezentăm și moneda ce ilustrează un cazino, monedă perfect legală, atât în Palau, cât și în sălile de jocuri de noroc din Las Vegas.

 
Moneda care se desface - Insula Paștelui

Faimoasele statui Moai din Insula Paștelui nu puteau fi ignorate de chilieni, deoarece, celebra insulă se află în componența statului lor. Astfel, au fost lansate monede în care este inserată o replică minusculă, din aur, a unei statui. Și asta nu e tot! Statueta poate fi ridicată și admirată în format 3D.


Moneda Marijuana - Benin
Un alt fel de „verzișori”. Nu știm ce părere au organizațiile internaționale de luptă împotriva drogurilor despre inițiativa autorităților din Benin. Cert este că moneda reprezintă cât se poate de clar o frunză de canabis, care mai emană și mirosul caracteristic al plantei.

 
Moneda Piramidă - Insula Man
Este prima monedă din lume de formă piramidală, creată în Insula Man (estul Marii Britanii). Metalul folosit este cuprul. Este încrustată cu hieroglife și prezintă pe avers masca mortuară a lui Tutankamon, iar pe revers, pe Regina Elisabeta, într-o reprezentare mult mai sărăcăcioasă decât cea a faraonului egiptean.


Moneda celor trei maimuțe - Somalia
„Nu văd, nu aud, nu vorbesc” este mesajul imaginii celor trei primate inteligente, care își acoperă ochii, urechile sau gura. Oare ce mesaj au vrut să transmită oficialii somalezi odată cu lansarea acestei monede, și cui?



80 de ani de televiziune - Insulele Cook
Pentru a marca cea de-a 80-a aniversare a televiziunii, autoritățile din Insulele Cook au decis să pună în circulație o monedă comemorativă cel puțin bizară. Aceasta include o imagine holografică a lui John Logie Baird, inventatorul televizorului electronic, iar alături de el se află imaginea unei fantome, care se spune că încă bântuie televizoarele din ziua de azi.



Moneda cu fildeș de mamut - Coasta de Fildeș
Nu numai că reprezintă un mamut, dar bucata minusculă din fildeș inserată în respectiva monedă se spune că provine chiar din fildeș de mamut.
Sursa: izismile

Niciun comentariu: